Warsztaty kulinarne dla kół Gospodyń Wiejskich z terenu LGD „Leśny Krąg”

Warsztaty kulinarne dla kół Gospodyń Wiejskich z terenu LGD „Leśny Krąg”

10 października 2023 roku w Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym „DUO” odbyły się Warsztaty Kulinarne ” z wykorzystaniem produktów lokalnych dla Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru LGD „Leśny Krąg”.

Projekt współfinansowany został z projektu współpracy pt. „Promocja walorów turystycznych obszaru” w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy Leader” objętego PROW 2014-2020 i jest realizowany we współpracy ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Lepsza przyszłość Ziemi Ryckiej” z Ryk. Celem projektu współpracy jest promocja obszaru LGD i jego walorów przyrodniczych, kulturowych i historycznych oraz rozwój przedsiębiorczości w tym turystyki poprzez wzrost oferty turystycznej i rekreacyjnej na obszarze wiejskim.

W warsztatach wzięło udział 5 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Lokalnej Grupy Działania „Leśny Krąg”, a były to: Koło Gospodyń Wiejskich Aleksandrowianki, Koło Gospodyń Wiejskich Zdziłowice, Koło Gospodyń Wiejskich w Potoku Wielkim „Nasz Styl”, Koło Gospodyń Wiejskich w Stojeszynie Pierwszym oraz Koło Gopsodyń Wiejskich „Wysokie Obcasy” w Modliborzycach.  Przygotowywane potrawy miały zawierać produkty lokalne takie jak np. kasza gryczana, żurawina czy grzyby i nawiązywać do bogatej tradycji naszego regionu. Wśród przygotowanych potraw nie mogło zabraknąć:  Polędwiczek w sosie kurkowym z kaszą gryczaną, Żuru po Aleksandrowsku, Gryczaka Janowskiego, Kaczki faszerowanej kaszą gryczaną i kapustą, Karpia z warzywami, Golonki po Stojeszyńsku, Parzybrody, Zupy grzybowej z kaszą gryczaną, Jaglaka z Żurawiną, Gryczaka z mięta, Malinowej Rozkoszy, Łososia na warzywnym kaszotto, Sałatki wegetariańskiej z kaszą gryczaną i botwinką. Wszystkie przygotowane dania wyśmienicie smakowały i wspaniale wyglądały.

Wydarzenie poprowadziła Pani Prezes Stowarzyszenia Aneta Kuźnicka wraz z Panią Iwoną Piłat-Rząd- właścicielką Centrum Szkoleniowo-Wypoczynkowego „DUO” i szefową kuchni Panią Danutą Kolasa.

W ramach projektu oprócz warsztatów, LGD ma jeszcze za zadanie wydanie wraz z LGD „Lepsza przyszłość Ziemi Ryckiej” wspólnej publikacji zawierajacej przepisy dań przygotowanych podczas warsztatów kulinarnych, które odbyły się na naszym terenie, ale też w najbliższym czasie będą miały miejsce na terenie LGD „Lepsza przyszłość Ziemi Ryckiej”.

Aneta Kuźnicka

Prezes Zarządu

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał opracowany przez Stowarzyszenie LGD „Leśny Krag”, współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach podziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.