– Cieszę się z podpisanego dziś rozporządzenia rozszerzającego możliwości sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego – powiedział minister Marek Sawicki po podpisaniu dokumentu.
Ceremonia miała miejsce w gospodarstwie Aliny Paluch zajmującej się tłoczeniem na zimno soku jabłkowego w Klimczycach Kolonii w gminie Sarnaki.
– To szansa dla rolników na dodatkowe dochody z gospodarstwa – podkreślił szef resortu zwracając uwagę, że jest to kontynuacja rozszerzania możliwości sprzedaży bezpośredniej.
– Jednym z jej elementów była podpisana w maju przez Prezydenta RP ustawa z 9 kwietnia 2015 roku o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw – przypomniał minister.
Podpisane dziś rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej wprowadza szereg zmian w stosunku do obowiązujących dotychczas rozwiązań.
Zaproponowane zmiany w dużej mierze wychodzą naprzeciw postulatom organizacji rolniczych i konsumenckich. Były szeroko konsultowane z organizacjami społecznymi i zostały wprowadzone przy ich zaangażowanej współpracy. Polscy rolnicy są coraz bardziej zainteresowani prowadzeniem produkcji żywności w celu jej sprzedaży konsumentom na rynkach lokalnych. Świadczy o tym stale wzrastająca liczba podmiotów rozpoczynających taką działalność. Ponadto polscy konsumenci są coraz bardziej zainteresowani możliwością zakupu świeżej żywności pochodzenia zwierzęcego, produkowanej w danym rejonie przez lokalnych rolników, gdzie nie ma długich łańcuchów dostaw i pośredników.
W projekcie rozporządzenia wprowadzono szereg ułatwień dla podmiotów, w tym rolników i pszczelarzy, prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego konsumentom końcowym oraz do zakładów prowadzących handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego.