„Smaki kuchni regionalnej Lubelszczyzny” to publikacja która jest zwieńczeniem projektu współpracy realizowanego przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Leśny Krąg” wraz ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Lepsza przyszłość Ziemi Ryckiej” pn. „Promocja walorów turystycznych obszaru” w ramach realizacji Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność na lata 2014-2020. W ramach projektu zarówno na obszarze Lokalnej Grupy Działania „Leśny Krąg” jak i na obszarze Lokalnej Grupy Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich, które polegały na zaprezentowaniu najlepszych przepisów na dania z wykorzystaniem produktów lokalnych, a następnie przygotowaniu i atrakcyjnym podaniu tych potraw. Publikacja „Smaki kuchni regionalnej Lubelszczyzny” to prezentacja powstałych na warsztatach dań, pokazująca kulinarne dziedzictwo regionu powstałe przez wieki, podkreślająca jednocześnie bogactwo i zróżnicowanie potraw na obu obszarach.
Aneta Kuźnicka
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Leśny Krąg”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.